Sykling har vært en av de mest spektakulære idrettene gjennom over 100 år. Det sies at franskmenn allerede på 1800-tallet testet ut ritt som senere ble til Tour de France, og at nordmenn allerede tidlig på 1900-tallet konkurrerte om å sykle fra Trondheim til den gang Kristiania. Tidene har forandret seg, men felles for dem alle, er utrolig heltemot og en enorm viljestyrke. Her skal vi se på noen utenlandske syklister gjennom tidene.

Fausto Coppi

Fausto Coppi var en av de virkelig store italienske syklistene før andre verdenskrig. Han vant Giroen 5 ganger og TdF 2 ganger. I Italia hyller man fremdeles Coppi. Årets høyeste fjellpass i Giroen kalles den dag i dag Cima Coppi. I 2019 var det en landsmann med samme fornavn, Fausto Masnada som vant årets Cima Coppi opp Passo Manghen på over 2000 moh.

Jacques Anquetil

Denne franske rytteren levde litt av et liv. Ofte regnet som verdens nest beste rytter, men klarte likevel å vinne Tour de France 5 ganger. Bare noen få andre har klart det etter ham. Han er også en av få som har vunnet alle tre Grand Tours. Anquetil levde i en tid der doping var ansett som lovlig, og som en selvfølge når det gjaldt sykling.

Eddy Merxx

Den belgiske syklisten var regnet som et ikon av sin tid. Han syklet bedre enn alle andre selv opp de bratteste bakkene og var en komplett sammenlagtrytter. De andre rytterne kalte ham bare for kannibalen, fordi han vant omtrent alt han stilte opp i. Han vant også Tour de France 5 ganger, samt Giro 5 ganger og Vuelta en gang.

Alberto Contador

Den spanske rytteren Alberto Contador har vunnet alle de tre store rittene og Tour de France 4 ganger. Han hadde velt og syklet under den amerikanske svikeren i flere år, noe som bidro til at han mistet sine sjanser for podiet. Likevel har han vunnet 7 Grand Tours og en haug av andre prestisjetunge ritt.